Szakad a birodalom? Skócia középső ujját mutatja Angliának


Theresa May brit miniszterelnök legutóbb a kormányzó Konzervatív Párt Birminghamben összehívott – múlt heti – éves kongresszusának nyitóbeszédében jelentette ki, hogy az Egyesült Királyság együtt fog kilépni az Európai Unióból, a Brexitből nincs kimaradási lehetőség”.

Hozzátette: soha nem fogja megengedni, hogy “megosztó nacionalisták kikezdjék az Egyesült Királyság négy nemzetének (Anglia, Skócia, Wales és Észak-Írország) kincset érő unióját”. Kongresszusi beszédében May megerősítette, hogy a brit kormány tavasszal kezdeményezi a brit EU-tagságot rögzítő, 1972-ben kelt törvény visszavonását.

 

fuck-you

Theresa May-nek talán komolyan kellett volna vennie saját szavait, amikor az Egyesült Királyság nemzeteinek egységben tartásának fontosságát méltatta, mert akkor talán úgy fogalmazott volna, hogy a Királyság nemzetei egyenrangú félnek érezzék magukat, és ne rögtön azt érezzék, hogy ellentámadásba kell lendülniük.

Nicola Sturgeon, skót miniszterelnök asszony több nyilatkozatában is egyértelművé tette, hogy ismét napirendre került Skócia függetlenné válásának kérdése, mivel Skócia nem fogadja el, hogy akarata ellenére “kirángassák” az Európai Unióból. Nicola Sturgeon csütörtöki felszólalásában bejelentette, hogy a Skóciát kormányzó SNP londoni alsóházi frakciója a törvény semmisségéről szóló jogszabálytervezet ellen fog szavazni. “Skócia nem erre szavazott, és képviselőink sem fognak erre szavazni” – fogalmazott. A skót kormányfő hozzátette: Theresa Maynek tiszteletben kell tartania a skót választók 62 százalékának véleményét. A skót szavazók 62-38 arányban az EU-ban maradás mellett tették le voksukat, de az Egyesült Királyság összességében 52-48 százalékban a kilépés mellett döntött.

Sturgeon úgy fogalmazott, hogy Skóciának joga van eldönteni, szeretne-e része lenni az Egyesült Királyság instabil jövőjének. Biztos vagyok benne, hogy Skócia képes lesz felülvizsgálni a függetlenségi kérdést, még mielőtt az Egyesült Királyság kilép az Európai Unióból– fogalmazott. (A legutóbbi közvélemény-kutatások mindazonáltal azt mutatják, hogy a skót függetlenség támogatottsága nem nőtt számottevően a skót választók körében a brit EU-tagságról rendezett népszavazás óta sem.)

A kormányzó Skót Nemzeti Párt (SNP) Glasgowban rendezett éves kongresszusának nyitónapján felszólalva Sturgeon már be is jelentette: a kormány új törvénytervezetet állított össze a függetlenségi referendumról, de ezt egyelőre csak társadalmi konzultációra bocsátja, és még nem terjeszti az edinburghi parlament elé. A skót kormányfő közölte: a szándék az, hogy Skóciának módja legyen újból fontolóra venni a függetlenség kérdését, mielőtt az Egyesült Királyság elhagyja az Európai Uniót. Skóciában két éve tartottak már népszavazást a függetlenségről, akkor a választók 55 százaléka az elszakadás ellen voksolt.

Ez mindenesetre komoly konfliktust vetít előre Londonnal. A 2014-ben tartott függetlenségi referendumot a skót kormány a brit kormány beleegyezésével rendezte, közös szándéknyilatkozat és külön törvény alapján, a jelenlegi brit kormány azonban hallani sem akar az újabb skót népszavazásról.

Természetesen a skótoknak is sok körülményt kell figyelembe venni a Brexiten kívül is. A gazdasági környezet jóval kedvezőtlenebb ma, mint az előző skóciai függetlenségi népszavazás idején volt. A skót kormány akkoriban jelentős részben az északi-tengeri olajkitermelés adóbevételeire alapozta költségvetési terveit arra az esetre, ha a választók az elszakadás mellett döntenek, és az államháztartás bevételi becsléseit 110 dolláros olajár-prognózisra építette, jóllehet a globális alaptípusnak tekintett Brent olajfajta hordónkénti árfolyama jelenleg alig haladja meg az 50 dollárt.

A Nicola Sturgeon vezette skót kormány a héten induló társadalmi konzultációval, sokkal inkább üzenni szándékozik a brit kormánynak. Az alapvető üzenet, hogy ilyen horderejű kérdésekben nem lehet erőből politizálni. Az Egyesült Királyság négy nemzet uniója, s e nemzetek együttműködése és egységben maradása csakis kompromisszumokkal, és nem ultimátumokkal lehet sikeres. Ha valóban kincset ér minden érintett nemzetnek, akkor óvni kell, meg kell őrizni, de ez csak úgy lehetséges, hogy egyik szereplőt se minősítik pejoratív módon nacionalistának csak azért, mert egy bizonytalan helyzetben aggódik a nemzetéért, és próbálja annak érdekeit képviselni.

(forrás: mindenamianglia.co.uk)

Previous Bőnyi lövöldözés: egy rendőr meghalt
Next Bejelentették, ki lesz Han Solo haverja a 2018-as Star Wars-filmben

No Comment

Leave a reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.