Minden idők 10 legbrutálisabb és legbetegebb filmje (18+)

Ha igazán kemény horror-rajongó vagy ezek azok a filmek amelyeket látnod kell és amelyek más filmes listákon valószínűleg nem szerepelnek. Ez nem az az emberi százlábú típusú lista. Keményebb! Vannak köztük, amelyek a mai napig tiltólistán szerepelnek egyes országokban.

10. Mártírok – Martyrs (2008)

Nemzet: francia

Rendezte: Pacal Laugier

Amolyan “épp, hogy becsúszott” kategória, vagy ez, vagy a Motel, a végső érv azonban az eredetiség volt, na meg az, hogy ez mélyebb nyomott hagyott bennem. Túl sok mindent nem tudnék róla írni, maximum csak ismételni tudnám magamat: hölgyek messziről kerüljék, hiszen jóformán az ő szenvedéseikről szól. Igen nyomasztó, bár nem annyira, mint az Eden Lake, azonban valamilyen szinten brutálisabb. Mikre számíthatunk? Komplett család hidegvérrel való lelövése, homlokra szegecselt fémpántos csontsovány lány látványa, lelki terror és élve nyúzás.

UPDATE: Időközben hazánkban is megjelent DVD-n, baráti áron, mindössze egy mátyásért.

9. Begotten (1990)

Nemzet: amerikai

Rendezte: E. Elias Merhige

Ha tetszett a poszt, kövess minket facebookon is!

A legegyedibb mind közül. Igazából ez egy horrorisztikus művészfilm, azonban több, mint Trier Antichrist-je. Kezdve azzal, hogy minden néma, csak kísérőzene van, ami cserébe elég hátborzongatóra sikeredett. Ráadásul a képi világa is mesteri, hiszen azt az illúziót kelti, mintha valamikor a múlt század elején forgatták volna. A mondanivalót elég nehéz kihámozni első nézésre, itt el lehet olvasni egy egész jó kritikát/értelmezést róla. Mindenesetre elég brutális, már maga a kezdés sokat sejtető: egy alakot látunk egy székben ülve, amint szépen kibelezi saját magát. Mindezt fekete-fehéren. Nice.

A rendező egyébként ismerős lehet, hiszen a nagysikerű Vámpír Árnyéka is az ő nevéhez fűződik.

8. Taxidermia (2006)

Nemzet: magyar

Rendezte: Pálfi György

Igen, kis hazánk is képviselteti magát eme “rangos” listán. Bevallom kissé szégyenkezve raktam be, hiszen ez egy alapvetően nagyon jó film, csak épp kell hozzá gyomor. Egyik kedvencem, mindazonáltal tisztában vagyok vele, hogy kissé betegesre sikeredett. Nem is tudnék így hirtelen mit kiemelni, talán a disznóbél-szexet? Mindenestre ez egy kiváló alkotás, talán ez az egyetlen aminek a megtekintésére bíztatom az erősebb idegzetűeket. Ráadásul az egylemezes verziót már akár 590-ért beszerezhetjük, hát nem csodás?

7. Visitor-Q (2001)

Nemzet: japán

Rendezte: Takashi Miike

Igazából Takashi Miike életművének nagy része felkerülhetne simán a listára, de inkább színesebbé varázsoltam, így csak a számomra legbetegebb került fel: ez. Mitől is? Mert van itt minden, mint a búcsúban: anyaverő kamasz, vérfertőzés, nekrofília és több liter anyatej. Kissé elvont, de a lényeget nagyjából ki lehet hámozni, még ha az első három jelenet látszólag nincs összefüggésben. Bizonyos részei meg kimondottan komikusak, de a The Host – A gazdatest óta tudjuk, hogy Ázsiában elég szélsőségesen, mégis kitűnő érzékkel veszik a műfaji keveredéseket.

6. Cannibal Holocaust (1980)

Nemzet: olasz

Rendezte: Ruggero Deodato

Igazi klasszikus, igazi alapmű. Túl sok mindent nem lehet hozzáfűzni, ez az, amit hazánkban már biztos sokan láttak, pláne, hogy egyes helyeken már 400 forintért is be lehet szerezni, de 990-ért többe sehol se kerül. Már ha csak az egylemezesre van igényünk. A cím sokatmondó, pláne ha elárulok néhány kulcsszót: nemi erőszak, élve égetés, állatgyilkosságok (igaziak!), csonkítás, na és persze emberevés. Egyszerre nyomasztó és sokkoló is. Mielőtt valaki arról regélne, hogy igazi felvételek vannak benne, előre szólok, hogy ez nem igaz, ezt csak anno el akarták hitetni, hogy többen nézzék meg. Erre 50 helyen betiltották, ahol meg nem, ott meg cenzúrázták. Persze mára ez jócskán megváltozott.

5. Nekromantik 1-2 (1987-1991)

Nemzet: német

Rendezte: Jörg Buttgereit

Erősen gondolkoztam, hogy Buttgereit későbbi filmje a már publikált Schramm bekerüljön-e, de végül lemondtam róla, mivel ez egy szaftosabb témát érint. A másik meg simán trágya. Ezzel a két alkotással igazából magának a kifejezetten nekrofíliával foglalkozó filmeknek adnám az ötödik helyet. Mit is lehetne róluk írni? Emberek, akik szeretnek halottakkal (mindegy milyen nemű vagy hogy egyáltalán ember-e) intim viszonyt folytatni. Ne tessék rögtön dirr-durrban gondolkodni, itt az elhunytak csupán olyan szükséges segédeszközök, mint másnak  a csipkés harisnya viselete, vagy nem is tudom még mi. Annyira morbid mindkettőnek a rendezése, hogy már-már egy romantikus eposz hatását kelti, főleg a folytatás. A zene meg csak rátesz egy lapáttal.

4. Ebola Syndrome (1996)

Nemzet: kínai, de az egykori különálló Hong-Kongban gyártották

Rendezte: Herman Yau

Írtam már róla? Nem.

Ha a Visitor-Q-t sokszínűnek festettem le, akkor ez még annál is durvább. Az alkotók itt aztán bele adtak apait-anyait, hogy minden benne legyen ebben a beteg rémálomban. A minden alatt a következőket értem: arcra vizelés, nemi erőszak, kannibalizmus, brutális gyilkosságok, gore, gyermekhalál és persze, mint azt a cím is sugallja: az Ebola vírus hatásainak a megtekintése. A főszereplő egy ocsmány, bűzölgő, két lábon járó trágyakupac, emberi értéket csak a film vége felé mutat, de azt is hamar eltünteti magából. Igen beteg, ráadásul valami bizarr humort is csempésznek bele. Érdekesség, hogy a film nagy része Dél-Afrikában játszódik.

3. Philosophy of a Knife (2008)

Nemzet: orosz

Rendezte: Andrey Iskanov

Iskanovnak is a teljes életműve itt lehetne, de ez a film a maga 250 percével szerintem megérdemelte azt, hogy önmagában egyedül képviselje a rendezőt. Be kell ismernem, hogy ez annyiban kakukktojás, hogy egy fél-dokumentumfilmről beszélünk ugyan (ezzel ellentmondva önmagamnak), de itt a kínzások már “házi készítésűek” és annyira durvák, hogy nem lehet szavakba önteni. Hiába fekete-fehér majdnem az egész mű, attól még pl. végig kell néznünk, ahogy egy nőnek kiszedik mind a 32 fogát, még hozzá egyenként. Egyébként a II. vh. alatt Mandzsúriában kísérletezgető japán “tudósokról” van szó, amiről készült már egy másik film is, a Man behind the Sun. Szóval csak olyan üljön neki, aki képesnek érzi magát tömör 4 órányi kínzásokra, a legkülönbözőbb formákban.

2. Grotesque / Gurotesuku (2009)

Nemzet: japán

Rendezte: Koji Shiraishi

Erről viszont már tényleg csak pár szóban, hiszen az erről szóló bejegyzésemet, már az első nap 14 ezren elolvasták, aminek nagyon megörültem:) Meg amúgy is könnyű összefoglalni a történetet: egy beteg japán rabul ejt egy párocskát, akiket másfél órán át kínoz, ahogy csak lehet. A legdurvább torture porn. Egyszerűen brutális.

És a “győztes” nem más, mint a…

1. Saló, avagy Szodoma 120 napja (1975)

Nemzet: olasz

Rendezte: Pier Paolo Pasolini

Pasolini sokak számára a Decameron megfilmesítésével lehet ismerős, és amíg az parázna volt, addig ez már csak simán perverz és szadista. Sokan nem tudják, de ez eredetileg a hírhedt De Sade márki könyve alapján készült, így a legtöbb perverzitás nem a direktor fejéből pattant ki, noha néhol kicsit “felturbózta”, elég ha csak arra a jelenetre gondolunk, amikor kondérból eszik a szartfekáliát. Embert még egy filmben sem aláztak meg ennyire, mint az itt lévő fiatalokat, nincs kegyelem sem nekik, sem a nézőknek. Ezt aztán kihívás végignézni, legalábbis nekem az volt, de hírlik, hogy amikor anno nálunk vetítették moziban, nem sokan ülték végig. Azonban az erőszak nem öncélú, van mondanivaló is, csak oda kell figyelni. Voltaképp itt az ellenség maga a Hatalom, amit legjobban egy fasiszta köntösben lehetett érzékeltetni. Magyarországon is be lehet könnyedén szerezni, egy ezresért szinte akárhol, már egy újrakiadást is megélt. Érdekesség, hogy egyes országokban még a mai napig tiltólistán szerepel.

 

OSZD MEG!