Teljesen más lett volna Havas Jon, ha én játszom el – INTERJÚ IWAN RHEONNEL


A 30 éves walesi színész a Londoni Zene- és Színházművészeti Akadémián tanult, majd színdarabokban játszott. Szerepelt a 2009-es Misfits című brit sorozatban. Az áttörést a Trónok Harca hozta meg számára, melyben Ramsay Boltont alakítja. Emellett Iwan zenész is, három EP szólóalbumot és egy nagylemezt is kiadott.

A színész Emma Brown-nak nyilatkozott walesi gyökereiről, a pályafutása kezdetéről és a Trónok Harca meghallgatásairól a www.interviewmagazine.com oldalnak.

Teljesen más lett volna Havas Jon, ha én játszom el.

EMMA BROWN: Művészcsaládban nőttél fel?

IWAN RHEON: A szüleim nem voltak művészek, de Walesben felnőni, walesi nyelvű iskolában tanulni már önmagában különleges volt, és a közösség ahova jártam nagyon kreatív volt. Az emberek énekeltek, színészkedtek és táncoltak. Kiskorom óta ebben nőttem fel.

Mikor döntötted el, hogy drámaiskolába mész?

Végzősként megkérdezték, mihez akarok kezdeni, gondoltam majd meghallgatásokra járok. Ezt tettem már egy éve és kaptam egy részt a Pobol y Cwm című walesi szappanoperában, 17 évesen. A producer, Bethan Jones behívott az irodájába. Azon gondolkodtam, mit csináltam rosszul, de azt mondta: „Nézd, Iwan, szerintem ezt folytatnod kellene és drámaiskolába menned.” Nagyon sokat kellett még fejlődnöm. Maradhattam volna még a sorozatban, és kereshettem volna sok pénzt, de szerintem úgy értette ezt az egészet, hogy ha színpadra akarok állni, meg kell tennem ezt a lépést. Segített nekem a beszédben is, mert sosem játszottam még angolul. Tanulmányoztuk Shakespeare nyelvét az irodájában. Lenyűgöző volt.

Erősebb akcentusod volt, mielőtt elkezdted a drámaiskolát?

Valószínűleg. Ez egy furcsa dolog az akcentusokkal. Mikor hazamegyek, erősebbé válik, mikor megiszok néhány sört, még erősebbé. Szerintem a dráma iskola megtanítja neked, hogyan legyél öntudatos. Az emberek nem értenek téged, ha túl gyorsan vagy túlságosan walesiesen beszélsz. De az iskolában különös mód erősebb volt az akcentusom, valószínűleg az identitásom miatt. Elhagytam az otthonom, és olyan emberekkel voltam körülvéve, akik máshonnan jöttek. Megtartani a nemzetiségem egy támasz volt nekem.

Mi vett rá arra, hogy a LAMDA iskolát válaszd?

Csak bekerültem. Ennyire egyszerű. A RADA és a LAMDA jött szóba. Ide vettek fel. Talán nem is próbálkoztam volna újra.

Egy kiemelkedő iskola Angliában, ami nagyon színházcentrikus. Ott nem tanítanak meg a kamera előtti munkára. Így volt?

Abszolút. Számunkra nem volt fontos, hogy mi történik a filmiparban. Két évig szerepeltem egy szappanoperában, ahol minden nap forgattam. Aztán nehéz volt. Nagyon tudatosnak kellett lennem, másmilyennek, mint a filmeknél.

Mikor volt az első fizetett szereped?

Egy workshopon dolgoztam, egy musicalen, amelyen Yusuf Islam, vagyis Cat Stevens is. Két hétig tartottak a hangmunkálatok. Nem hiszem, hogy a projekt valaha is megvalósult. Ez bizarr volt, mert nagy Cat Stevens rajongó voltam.

ramsay2

Azt olvastam, hogy a Trónok Harcában eredetileg Havas Jon szerepére pályáztál. Igaz ez?

Mikor kijött a forgatókönyv, először egy általános meghallgatás volt. Aztán mondták, hogy jöjjek vissza és olvassam fel Jon szerepét. Akkor nem nagyon tudtam semmit az egészről. Szóval megpróbáltam Havas Jont is, de biztosan sokan így voltak ezzel.

Megmondták, hogy állsz?

Azt hiszem köztem és Kit Harington között dőlt el a dolog, ami elég vicces. Annyira más lett volna. Most halott lennék. (nevet) Azt hiszem, jó döntést hoztak. Teljesen más lett volna Havas Jon, ha én játszom el.

Mikor visszahívtak Ramsay szerepére a producerek emlékeztek rád. Előnyben érezted magadat?

Nem igazán. Azt hittem, teljesen elfelejtettek. Éppen Spanyolországban forgattam, így felvételről küldtem be a jelentkezésemet. Nem igazán tudom, hogy milyen volt a reakciójuk. Szerencsére a forgatás közepén egy hétig Londonban voltam, és így tudtam találkozni a srácokkal egy meghallgatás erejéig. Akkor éppen két szerepet is előadtam, úgy emlékszem a másik Daario Naharis karaktere volt.

Ez vicces. Teljesen mások.

Igen, remélhetőleg ez mond rólam valamit.

Meg kellett volna mutatnod a felvételt, ha még egy castingra elmész.

Igen. Mindent meg tudok csinálni! (nevet)

Milyen jeleneteket olvastál fel a meghallgatáson?

Egy Ramsay jelenetet, de a karaktert csak „fiú”-nak nevezték. Nem volt szabad felfedni a karakter nevét, amíg a 3. évad 10. része meg nem jelent. Vicces volt. Megkérdezték, kit játszom a sorozatban, és azt válaszoltam, hogy a „fiút”. Szerintem azért leplezték le a 10. epizódban, mert sok rajongó, főleg akik elolvasták a könyvet, már alig várta, hogy Ramsay felbukkanjon. Szóval megtaláltam Bűzöst és meg is kínoztam.

És akkor azt gondoltad, „Igen, ezt akarom csinálni.”?

Hát, akkoriban csak meghallgatásra jártam, annyit tudtam az egészről, hogy jó sorozat. Nem tudtam, hogy Ramsay-ről lesz szó, amíg el nem értük a részt. Azt gondoltam: „Én nem csak a „fiút” játszom?” Már sejtettem, ki a karakterem. Nem láttam a sorozatot, szóval mikor megkaptam a szerepet, megnéztem az első és a második évadot, imádtam.

Milyen volt Alfie Allen-nel találkozni, tudva, hogy vele kell eljátszanod ezt a jelenetet?

Jó volt. Már ismertem őt és a meghallgatásokon is találkoztam vele. Nem volt kínos. Láttam őt egy rendezvényen és azt gondoltam: „Na, jól elleszünk mi ketten.” (nevet)

Mindig is nagy Oasis rajongó voltam.

Azt mondtad, hogy Health Ledger, Dennis a komisz és Liam Gallagher inspirál téged Ramsay megformázásában. Hogy jött ez a kombináció?

Csak egy vicc volt. De amúgy van benne valami. Mikor megpróbáltam életre kelteni a karaktert, akkor láttam Heath Ledger Jokerét, a pszichopata karaktert. Dennis, a komisz később jött. Ő a kis csínytevő. Liam Gallagher pedig ugyanúgy jár, mint Ramsay. Az ő járása segített nekem elsajátítani Ramsey-ét.

Ezt remélem Liam is megtudja és találkoztok.

Mindig is nagy Oasis rajongó voltam, összepisilném magam, ha találkoznánk. (nevet) Egyszer Noel Gallagher mellett sétáltam el az utcán és azt mondogattam magamnak: „Beszélj már hozzá!” Azt hiszem otthagytam. Nem tudtam mit mondani neki.

Lehet, hogy zokon vette volna, hogy zavarod és ez elkeserített volna téged.

Lehet. Valószínűleg azt mondta volna, hogy „kopj le”.

Game of Thrones; Series 4; Episode 2...Iwan Rheon as Ramsay Snow...Tyrion lends Jaime a hand. Joffrey and Margaery host a breakfast. At Dragonstone, Stannis loses patience with Davos. Ramsay finds a purpose for his pet. North of the Wall, Bran sees where they must go...©Home Box Office

Forrás: http://www.interviewmagazine.com/culture/iwan-rheon/#_

Previous Hogy kezdj hozzá? Íme 36 kérdés, amitől biztosan szerelmesek lesztek egymásba!
Next 15 fotó amely úgy néz ki, mintha nem ezen a bolygón készült volna. A negyediket az agyam fel sem tudja fogni.

No Comment

Leave a reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.