A légzőszervi betegségek lelki háttere


A légzés szimbólumai

Mivel a levegő szakadatlanul összeköt más létformákkal, a légzés a szabadságtudat és a korlátokhoz való viszony minőségét tükrözi. A közös közeghez alázattal és kötelességtudattal kell alkalmazkodni – ezt szimbolizálja a kilégzés és a belégzés ritmusa. A légzés már önmagában is egyfajta kommunikáció. Levegő nélkül nem jönnek létre a hangok. A légúti betegségek a leggyakoribb megbetegedések, főleg, ha a megfázásra gondolsz.

Az orr megbetegedései

Az orr területén a legszembetűnőbb, hogy a légzés mennyire összekapcsol a világgal és a többi emberrel. Egyfelől az orrot ősidők óta összefüggésbe hozzák a szexualitással. Régen a legnagyobb orrú férfiakat tartották a legpotensebbnek. Kiáll az arcból, akárcsak a férfi nemi szerv, vagy a női emlő a törzsből. Ebből látszik, hogy valamelyik orrlyuk bedugulása is jelzésértékű. Másfelől mivel az orr a szaglás szerve is, ősi testiségünk örökségét őrzi. A mai világban sokféle módon nyomjuk el ezt az érzékeléstípust, és általában viszolygunk a szagoktól, pedig a szaglás lényeges – akár életmentő – útbaigazítással láthat el.

A nátha és a megfázás

Vagyis az orrnyálkahártya gyulladása minden esetben azt jelzi, hogy kezd eleged lenni a körülötted lévő világból, és menekülési kényszered támad. Nem akarsz szembesülni a problémáiddal, kikerülöd a konfliktusokat. Az orr tüsszentéssel való megtisztítása, az ingerektől való megszabadulás valóságos fellélegzés, sőt gyönyörérzet lehet a testnek. Ez is összekapcsolja az orrot a nemiséggel.

Az influenza

Az influenza súlyosabb formája a megfázásnak: ilyenkor már valóságos krízishelyzetet élsz át. Elvonulásra van szükséged ahhoz, hogy erőt gyűjts. Közben a környezeted együttérzéséről biztosít, amit aligha tenne meg, ha csak egyszerűen kijelentenéd: „mindenből elegem van, sőt már undorodom tőletek, ezért egy időre kivonom magam a forgalomból”. A sok váladékkal együtt a méreganyagokat is kitisztítod magadból, és ez belső tisztulási folyamat is lehet.

Homloküreg- és arcüregproblémák

Ha tartósan beleragadsz abba az állapotba, hogy nem dolgozod fel a téged ért sérelmeket, és nem nyitsz a környezeted felé, a náthádnak szövődményei támadhatnak, és megbetegedhet a homlok- és az arcüreg is. Mivel ezek a problémák kívülről nem látszódnak az arcodon, akár azt is mondhatnád, hogy megpróbálsz „jó képet vágni” ahhoz, hogy belül irtózatosan eleged van másokból.

A garat és a mandulák

Ez a terület a védekezés szerepét látja el, tehát a harc és az érzelmek motívuma is megjelenik benne. Az ilyen betegségeknél a nyelés is nehéz, fájdalmas, ami azt jelzi: „nem tudom, vagy nem akarom lenyelni, ami történik velem”. A torok- és a mandulagyulladás azt mutatja, hogy túlzottan félted az énedet.

A gége és a hangszálak

Ezek a szervek a kapcsolati biztonsághoz köthetők. A beszédet, az éneklést általában arra használod, hogy elfogadjanak téged és álláspontodat. Jelen korunkban hihetetlenül megnőtt a beszéd fontossága, szinte már a túlélés eszköze. Pedig aki hitelesen, hatékonyan tudja magát a beszéddel képviselni, annak sokszor hallgatni arany! Nem lehet állandóan kifelé adni az energiát – ezt jelzik a gége betegségei is. A beszédnek és hallgatásnak ugyanúgy megvan a maga ritmusa, mint a ki- és belégzésnek.

A tüdő megbetegedései

A köhögés rejtett ellenállásra utal. Érdemes megfigyelni, ki hogyan köhög és tüsszent. Ha valaki durván, fülsértő hangon teszi ezt, akkor egyértelmű, hogy rengeteg agressziót fojt magába, és ingerli a saját gyávasága is. A felköhögött váladék az undorkeltés útján távolságtartásra ösztönzi a többieket.

A hörghurut ugatásszerű köhögéssel járó betegség, vagyis szintén a rejtett agresszióhoz köthető. Az ilyen betegnek leginkább saját magával van baja azért, mert nem képes elmondani másnak, milyen sérelmeket őrizget.

A mellhártya betegségei

A mellhártya hasonlít az anyaméhhez: beburkolja és védi a tüdőt, illetve a mellkas egyéb szerveit. A mellhártyagyulladás újfent összefügg azzal, hogy az illetőt az anyja nem fogadta el, nem dédelgette. Ebből adódóan ő sem tud meghitt közelségbe kerülni senkivel, és minden érzelmeket kiváltó helyzettől fél. Túl magasak az érzelmi elvárásai ahhoz képest, amit be tud fogadni, vagy viszonozni tud.

Previous Ez mindenkinek menni fog: krumplis pogácsa
Next Ezek a macskák megőrület! A legviccesebb 25 cicabúvóhely

No Comment

Leave a reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.