Már a hallgatók is tiltakoznak – valami nem stimmel a Műegyetemen


Újabb fordulatot vett a BME körüli botrány. Továbbra sem látni tisztán, hogy valójában kinek az ötlete volt, hogy a BME Gazdaságtudományi Kara átkerüljön az ELTE-hez. A kar hallgatói mindenesetre a BME-n maradnának, és visszakövetelik felfüggesztett rektorukat.

Kedden az Index írt arról, hogy a kar az ELTE-hez kerülhet. Hétfőn este a Műegyetem szenátusa –  beleértve a gazdaságtudományi kar dékánját is – egyhangú állásfoglalást fogadott el, miszerint az intézménynek szüksége van humán és gazdasági ismereteket oktató szervezetre. Az intézmény Facebook-oldalán kedden közzétett dokumentum szerint összhangban az egyetem alapító okiratával, valamint a szenátus által július 11-én elfogadott intézményfejlesztési tervvel, állásfoglalásban erősíti meg, hogy az egyetemnek szüksége van humán és gazdasági ismereteket oktató és kutató szervezetre.

A hallgatók maradnának

Szabó Gábor kari HÖK-elnök a gyűlésen elmondta, az a céljuk, hogy a GTK továbbra is az egyetemen belül működjön tovább, de ehhez a kar helyzetén is változtatni kell. A BME és a GTK viszonya ugyanis korántsem felhőtlen. Az Index birtokába jutott “A GTK helyzete” című dokumentum szerint annak ellenére, hogy a GTK a BME egyik legsikeresebb, leggyorsabban bővülő és legtöbb bevételt hozó kara, nem kapja meg azt a tudományos, gazdasági és szervezeti elismerést (pl. elég pénzt és beleszólást az egyetem életébe), amit teljesítménye alapján megérdemelne.

Összevissza hazudozás

Azt azonban a kari HÖK sem tudta megmondani a fórumon összegyűlt hallgatóknak, hogy mennyire valós veszély a GTK elcsatolása. Tudomásuk szerint a GTK-ról senki nem kereste meg az oktatási államtitkárságot. Ezzel szemben Palkovics László oktatásért felelős államtitkár az ATV csütörtöki műsorában azt állította, hogy előző nap a GTK vezetősége kereste meg a minisztériumot az átszervezés ötletével.

Ugyanakkor beszédes, hogy a kari vezetés HÖK-nek címzett levelében például az állt, hogy “vágyaik szerint a BME-ben” folytatják a munkát, “de lehetőségek alapján máshol”. Ezt a levelet a fórumon megjelent hallgatóknak is felolvasták.

Közben reagált az Emberi Erőforrások Minisztériuma oktatási államtitkársága az Index hírére, miszerint a BME-ről az ELTE-re kerülhet át az előbbi egyetem Gazdasági és Társadalomtudományi kara. A szaktárca közleményében azt írta, visszautasítanak minden olyan híresztelést, amely az egyetemi autonómia megsértéséről, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem szétveréséről vagy ingatlanspekulációról szól. Vajon hihetünk nekik?

Forrás: index.hu; hvg.hu; nszo.hu

Previous Ne felejtse el átállítani az órát!
Next Újabb Tesco bakik - ezek semmiből nem tanulnak

No Comment

Leave a reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.