Az 5 legjobb kínai kaja otthonra – miért mennél le a kínaihoz?

Kínai büfét találni nem nehéz feladat, jó kínai büfét viszont annál inkább. De gondoltad volna, hogy ezeket az ételeket minden gond nélkül, akár otthon is elkészítheted?

Kínai édes csípős csirke falatkák

Kínai édes csípős csirke falatkák recept

Hozzávalók:

A bundához:

  • 6 evőkanál finomliszt
  • 3 csapott ek étkezési keményítő
  • 1 ek napraforgó olaj
  • 1 db tojás
  • 1 db csirkemell filé
  • 1 csipet só
  • 2 evőkanál víz (pici)
  • 1.5 kk sütőpor

A mázhoz:

  • 100 g ketchup
  • chili ízlés szerint (vagy erős paprikakrém)
  • 2 teáskanál méz (ízlés szerint)
  • 3 ek szezámmag

A sütéshez:

  • 3 dl napraforgó olaj

Elkészítése:

Kínai édes csípős csirke falatkák elkészítése első lépése, hogy a csirkemellet kisebb szeletekre, csíkokra vágjuk, sózzuk.

Egy tálba beletesszük a hozzávalókat (liszt, keményítő, só, tojás, olaj, sütőpor, víz), és sűrű masszát készítünk. Beleforgatjuk a húst.

Elkészítjük a mázat.

A húst bő, forró olajban aranybarnára sütjük, figyeljünk, hogy a bunda teljesen befedje.

Ahogy kivesszük az elkészült húst, rögtön beletesszük a mázba, majd tálra tesszük.

Kínai csípős-savanyú leves recept

kínai csípős savanyú leves recept

Hozzávalók:

  • 1.5 l csirke alaplé (kockából is jó)
  • 2 közepes db sárgarépa
  • 10 dkg póréhagyma
  • 20 dkg csirkemell filé
  • 5 dkg bambuszrügy (konzerv)
  • 2 db tojás
  • 1.5 ek szójaszósz
  • 1 ek fehérborecet
  • 2 ml chiliszósz (vagy erős paprikakrém)
  • 1 csapott ek. étkezési keményítő

Elkészítése:

A kínai csípős savanyú leves csirkehúst vékony csíkokra vágjuk és az alaplében megfőzzük.

  1. A répát és a pórét gyufaszál méretűre felvágjuk és a léhez adjuk. Ezzel 5 percig főzzük. Nem szabad túlfőzni, mert akkor a zöldség nem lesz ropogós.

  2. A bambuszrügyet is felcsíkozzuk és ezzel további 3 percet főzzük.

  3. A szójaszószt a borecettel, a chilivel, a keményítővel és egy kevés vízzel simára keverünk és a leveshez adjuk.

  4. A 2 tojást felverjük és óvatos kevergetés közben lassan a levesbe csurgatjuk.

  5. Nagyon finom pikáns ízű levest kapunk .

  6. Tűzről lehúzzuk és tálalhatjuk.

Narancsos mézes csirkefalatok

Narancsos-mézes-csirkefalatok

Narancsos mézes csirkefalatok

Hozzávalók :

  • 80 dkg filézett csirkemell vastagabb csíkokra vágva
  • 2 narancs leve és reszelt héja
  • 4 ek méz
  • 4 ek Olívaolaj
  • só, bors,
  • szezámmag
  • snidling vagy újhagyma zöld

Elkészítése :

 

Az alaposan mossuk meg a narancsot héját lereszeljük, majd levüket facsarjuk ki . A szezámmagot egy tiszta serpenyőben kicsit megpirítjuk. Vigyázva mert könnyen megég . A csíkokra vágott csirkemell filét sózzuk, borsozzuk, és jól elkeverjük a mézzel, 1-2 evőkanál narancslével és az olajjal. Egyenletesen terítsük el egy kisebb tepsiben, majd alufóliával fedjük be , és 160 fokra előmelegített sütőbe tesszük. A húst sülés közben szükség szerint 1-2 evőkanál narancslével időnként locsoljuk meg , és kicsit átmozgatjuk, hogy ne ragadjon le . Ha puhulni kezd, a fóliát levesszük róla és enyhén rózsaszínre sütjük. Ha megsült , kivesszük a tepsiből, levét lábasba öntjük és elkeverjük a maradék narancslével, amelybe beletesszük a narancsok reszelt héját is. Magas hőfokon összefőzzük. Ha a narancsos pecsenyelé kissé besűrűsödött, ráöntjük a húsra, és megszórjuk pirított szezámmaggal.
Narancsos mézes csirkefalatok  tálalásához párolt rizst ajánlok , és  snidlinggel megszórva tálaljuk.

Kínai sült rizs recept

Kínai sült rizs

Hozzávalók:

  • 2,5 dl rizs
  • 2 tojás
  • 1 kockacukor
  • 1 közepes fej lilahagyma
  • 3 újhagyma
  • 1 sárgarépa
  • 5 dkg zöldborsó (friss)
  • 5 dkg shiitake gomba
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 hüvelykujjnyi friss gyömbér
  • 2 ek. sherry (száraz, elhagyható)
  • 2 ek. szójaszósz
  • 3 ek. szezámolaj
  • 1 ek. osztrigaszósz
  • 1 tk. chiliszósz

Elkészítése:

A rizst 12-15 perc alatt megfőzzük sós vízben. Lecsepegtetjük, majd félretesszük.

A 2 tojásból a szezámolajjal rántottát készítünk, majd felcsíkozzuk.

Feldaraboljuk a hagymát és a gombát, a sárgarépát és az újhagymát felkarikázzuk, a gyömbért és a fokhagymát összezúzzuk.

Egy magas falú edényt, vagy wokot felmelegítünk és ha már jó forró, 1 ek. szezámolajat öntünk bele, majd a hozzávalókat sorba beletesszük: először a hagyma, fokhagyma és gyömbér. Ezután jön a cukor, sárgarépa, gomba és a zöldborsó. Jól összerázzuk és hozzáöntjük a sherryt, a chiliszószt és a szójaszószt. Pároljuk egy kicsit, majd az újhagyma ¾ részét tegyük hozzá és öntsük bele az osztrigaszószt is. Hozzáadjuk a főtt rizst és a feldarabolt sült tojást. Sózzuk, majd 1 ek. szezámolajat öntünk rá. Átkeverjük és végül a maradék újhagymát is hozzáadjuk.

KÍNAI TAVASZI TEKERCS

Hozzávalók 8 tekercshez:

Tészta: 15 dkg liszt, 3 dl víz, só

Zöldséges töltelék: 10 dkg lila káposzta, 10 dkg sárgarépa, 10 dkg gomba, 2 szál új hagyma, 1 evőkanál szója szósz, 1 mokkáskanál cukor, só, bors, 1 kávéskanál szezám olaj.

A tészta hozzávalóiból tejszín sűrűségű tésztát keverünk. Forró serpenyőben, 8 db vékony lepényt sütünk. Ezután a zöldségeket vékony zsülienre vágjuk, majd serpenyőben a szezám olajon hirtelen lepirítjuk.

Ízesítjük sóval, borssal, cukorral és a szója szósszal. Mikor félig megpuhultak a zöldségek, félre tesszük és kihűtjük. Akkor jó, ha roppanós még a zöldség, nem szabad puhára párolni…Megtöltjük a palacsintákat a zöldséges töltelékkel. Ugyan úgy hajtogatjuk a palacsintákat, mint a hortobágyi húsos palacsintánál.

A palacsinták végét kevés tojásfehérjével átkenjük, hogy jól összetapadjon. Olajat forrósítunk, majd pirosra kisütjük a zöldséges batyukat. Mikor megsültek, papírtörölközőre szedjük őket és leitatjuk róluk a felesleges zsiradékot.

Csípős chili és szója szósszal tálaljuk.

SHARE