Budapest eltitkolt részei – a föld alatti város


A föld alatti Budapest

A Lánchíd lánckamrái. igen kettő, hiszen ezek a híd mindkét végében megtalálhatók. Funkciójuk az, hogy itt végződnek a híd acél lánckötegek, melyek a betonfalba támaszkodva biztosítják a híd stabilitását.  A függőhidak lelke a 2 lánckamra: mivel a hidat az önsúlya és az őt érő terhelés (járművek) hatalmas erővel húzza befelé, így azt a 2 parton kell kifeszíteni.

 

Az oroszlánok magasságában a láncok eltűnnek a föld alatt, egy töréssel pedig elindulnak jó mélyre és az utolsó lánctagok a föld alatt nagyjából 10 méterrel vannak lehorgonyozva: sok száz köbméter betonba vannak ágyazva. Érdekesség, de a két oldali betonkamra közül csak a pestit robbantották föl a második világháború során, a budai teljesen épen maradt. Még egy érdekesség róla: az illetékesek nem nagyon szeretnék, hogy a horgonykamrákról képek kerülnének ki az internetre, nem is nagyon lehet velük találkozni.

az Erzsébet híd is tele van titkokkal

Még egy híd horgonykamrája: Az Erzsébet hídé. A lánckamrából ide is szinte lehetetlenség lejutni. Az 1900-as évek századfordulóján épült, mint a világ legnagyobb lánchídja, ezért már csak ezért is szükség volt a lehorgonyzására.

 

 

A visszavonuló német csapatok 45-ben természetesen ezt a hidat is felrobbantották.  Az új híd  hídfőinél a megmaradt kamrák fölé szobortalapzatnak látszó betontömböket kellett csinálni, a rögzítés céljából, mivel a budai hídfő időközben lassan csúszni kezdett a Duna felé. Ennek érdekében még külön súlyokat is helyeztek a 17 méter magas tömbökbe.

A Kőbányai mélység titkai

A Kőbánya alatti pincerendszer. Ez körülbelül egy egykori kőbányából kialakított tároló hely és pincehelység volt. 180 000 m2 nagyságú, több mint 30 km hosszú alagútcsoport. A második világháború után a kicsit „anyátlanná vált” hely állaga nagyon leromlott, de miután a Dreher sörgyárak tulajdonába került, újra elkezdtek foglalkozni a renoválással. Ide egyébként egy évben egyszer bárki ingyenesen leereszkedhet, természetesen túravezetők segítségével, iránymutatásával. Jelenleg is tárolásra, illetve gombatermesztésre használják, de a nagy része bizony kihasználatlan.

A titokzatos sziklakórház

Sziklakórház

Ennek a kórháznak a létezéséről megdöbbentő módon a rendszerváltás után,  csak bő 1 évtizeddel szerzett, szerezhetett tudomást a  nyilvánosság, amelyet aztán később viaszbábukkal és korabeli műszerekkel kiegészítve rekonstruáltak, hogy kiállítás formájában mutassák meg a nagyérdeműnek, hogy hogyan is folyt itt egykor az életmentés.  A Lovas utca 4 C alatt található helyen, egy 2300 m2-es kiállító teremben zajlik a korabeli események bemutatása. Ez a hely szabadon látogathat, belépő ellenében, ami 3600 Ft-ba kerül. Ebbe több kiállítás megtekintése is beletartozik. ezek közé tartozik többek között az atombunker megtekintése is.

 

Previous A lovagló macska
Next Te kaptál beírást? Itt a legviccesebb intő!

No Comment

Leave a reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.