Házi gyros – Mintha a török csinálta volna

Sokan vagyunk úgy azzal, hogy szeretjük a street foodot, bár el sem merjük képzelni milyen alapanyagokból készül. A másik érv a gyorskaják ellen, hogy sok esetben teljesen változó minőséggel találkozunk. A gyros csak akkor jó ha sok tartja a mondás. Íme a bárki számára elkészíthető finomság. A minőség garantált. 

Hús elkészítése:

  • 4 tk szárított oregánó
  • 1 tk édesnemes paprika
  • 4 tk fokhagyma granulátum
  • 3 tk só
  • 2 tk őrölt fekete bors
  • 1 tk őrölt szerecsendió
  • 1 kg csirke felső comb filé (bőrös)
  • 2-3 ek olívaolaj

IMG_0292.jpg

Tzatziki:

  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 tk só
  • 1/2 tk őrölt fekete bors
  • 3 ek olívaolaj
  • 1 ek fehérborecet
  • 2,5 dl tejföl
  • 2,5 dl görög joghurt
  • 2 kígyóuborka
  • ízlés szerint kapor

 

Csípős szósz:

  • 4-5 db kápia paprika
  • 1+4 ek olívaolaj
  • 1 tk só
  • 1/2 tk őrölt fekete bors
  • 1 ek csilipehely vagy más csípős paprika (ízlés szerinti mennyiségben)
  • 1 ek fehérborecet

 

Pita (10 db):

  • A kovászhoz:
  • 3-4 g friss élesztő
  • 125 g 30 C-os víz
  • 100 g magas sikértartalmú finomliszt

 

A tésztához:

  • 195 g 22 C-os víz
  • 200 g finomliszt
  • 250 g rétesliszt
  • 40 g porcukor
  • 7 g finomított tengeri só

A gyros összeállításához:

  • paradicsom
  • lilahagyma

A húshoz először a száraz pácot készítjük el: összekeverjük a fűszereket és bedörzsöljük vele a bőrös combfiléket. Egy hőálló tál aljára kevés olívaolajat öntünk és beletesszük a fűszeres húsokat. Lefóliázzuk és legalább egy órára vagy egész éjszakára a hűtőbe tesszük.

A sütőt 180 fokra előmelegítjük és 30 percig sütjük benne a húst. A sütőből kivéve vékonyra szeleteljük és száraz serpenyőben több adagban lepirítjuk a szeleteket.

A pitához először kovászt készítünk: összekeverjük a vizet az élesztővel, majd kikeverjük a kenyériszttel. Letakarva, meleg helyen 1,5 órán át kelesztjük.

A tésztához a kovászt elkeverjük a vízzel, majd a lisztekkel és a többi hozzávalóval. Letakarva 10 percig pihentetjük, majd alaposan kidagasztjuk. Ezután letakarva, meleg helyen egy órán át hagyjuk pihenni,  ennyi idő alatt duplájára kel.

A sütőt 220 fokra előmelegítjük, bennehagyunk egy sütőlapot, hogy az is átforrósodjon. Lisztezett munkalapon a megkelt tésztát 10 részre osztjjuk, gömb alakúvá formálom és hagyjuk 15 percet pihenni. Ezután midegyiket sodrófával 1/2 cm vastag koronggá nyújtjuk, és 2 percig pihentetjük.

A sütőben a forró sütőlapra lisztet szórunk és bedobáljuk a pitákat – egyszerre 3-4 db-ot. Kb. 5 percig sütjük, amíg egy kis színt kap és felfúvódik a pita. Kivesszük, hagyjuk kihűlni, innentől fagyasztható vagy fogyasztható.

A tzatzikihez a fokhagymagerezdeket a sóval mozsárban pépesre zúzzuk. Hozzáadjuk a borsot, olajat és ecetet és jól kikeverjük.

Egy keverőtálban összekeverjük a tejfölt és a joghurtot, majd hozzáadjuk a fokhagymás olajat is. Belereszelünk 2 db meghámozott kígyóuborkát és óvatosan összekeverjük. Ezzel elkészült a tzatziki.

A csípős szószhoz a kicsumázott, feldarabolt kápia paprikákat kevés olívaolajon elkezdjük pirítani. Sózzuk, borsozzuk, majd amikor elkezd a paprika összeesni, hozzáadjuk a csípős paprikát is. Összeforgatjuk és mehet a turmixgépbe. Pépesre turmixoljuk, közben adunk hozzá 3-4 ek olívaolajat és 1 ek fehérborecetet. A végén, ha kell, utánasózzuk.

IMG_0328.jpg

A gyros összeállítása: egy pita tetejét levágjuk, kanalazunk bele 1-2 ek tzatzikit, teszünk bele 2-3 vékonyra szelt paradicsomkarikát, kevés lilahagymát. Mehet bele egy nagy adag hús, a tetejére pedig ismét tzatziki, hagyma és paradicsom. A legtetejére pedig csípős szósz.

SHARE