Európában miért sárgák az őszi levelek, és Amerikában miért vörösek?


Szemet gyönyörködtető színekben pompáznak az erdők ősszel, a sárga és a vörös mindenféle árnyalataival találkozhatunk. Európában mégis a sárga az ősz színe, a legtöbb falevél besárgul ilyenkor. Amerikában és Kelet-Ázsiában azonban a vörös a domináns, az ottani fák levelei pirosas árnyalatra váltanak. Mi lehet a különbség oka?

A kérdést nagyon sokáig kutatták a tudósok, végül arra jutottak, hogy 35 millió évet kell visszalépni a magyarázathoz. Mielőtt ezt megtennénk, nézzük, mi okozza egyáltalán az őszi változást a fák leveleiben.

A zöld színt a klorofill adja, ez az az anyag, ami a napfényt elnyelve képes energiát termelni. A levelekben ezen kívül vannak még más anyagok is, például a sárga színt okozó xantofill és a vörös színért felelős karotin. A színanyagok folyamatosan keletkeznek és bomlanak le. Nyáron a szikrázó napsütésben a zöld szín a domináns, a klorofill elnyomja a többi anyagot, ezért zöldek a levelek. Ősszel azonban egyre kevesebb lesz a fény, nem is keletkezik olyan tempóban új színezőanyag a növényben.

Leggyorsabban a klorofill bomlik le – vagyis a sárgulást az okozza, hogy elfogy a zöld, és a levélben a xantofill lesz a domináns. A vörös színű leveleknél más folyamat megy végbe, itt a klorofill eltűnésével egy időben egy új anyag, antocián képződik. Az antocián pigmentek védelmet nyújtanak a napsugárzás káros hatásai ellen is. Széleslevelű örökzöldeknél például a téli időszakban piros árnyalatúvá válnak a levelek. Az örökzöldeknél érthető a növény erőfeszítése, hogy ősszel ilyen anyagot termeljen, de miért termel ilyet egy lombhullató növény, amely úgyis elveszíti leveleit.

Erre sokféle magyarázat született már, de a kutatók még egyiket sem fogadták el egyöntetűen ezek közül. Az egyik magyarázat szerint a hidegtől próbálják így megvédeni magukat a fák. Mások szerint a rovarok ellen védekeznek a növények. Akárhogy is, arra sokáig senki nem tudott felelni, hogy miért játszódik le a folyamat az amerikai kontinensen, és Európában miért nem.

Previous Dobd fel a klasszikus recepteket: Citromos-csirkés spagetti
Next Mi lenne, ha egy cica ülne a főnöki székben?

No Comment

Leave a reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.