Botrány: Egy 84 éves néni órákon keresztül kallódott a kórház folyosóján

Pénteken a ferencvárosi szakrendelő sebészetén lassabban jutottak ellátáshoz a betegek, mert az ügyeletes szakorvos talált a folyóson egy idős hölgyet és órákon keresztül próbálta kideríteni, kitől kapta, és hol helyezhetné biztonságba. – írja a népszava

– Úgy hagyták a rendelés ajtaja előtt a 84 éves, tolószékben ülő asszonyt, hogy be sem szóltak, beteget hoztak. Mintha nem is egy embert, hanem egy cserép virágot tettek volna a sarokba – mondja fölháborodva az orvos, dr. Doktorits Béla.

A hölgyet miután elesett, a fejét tegnap a Merényi úti kórház traumatológiáján összevarrták, most ezt a fejsebet kellett volna a szakrendelőben átkötni. Ez húsz másodperc alatt megtörtént, de hosszú órái mentek el az orvosnak azzal, hogy próbálta elérni a mentőket, a betegszállítókat. Az orvos dohog, ha látja a kolléga, hogy a beteg nehezen mozog, akkor ez a sebellátás az otthonában is megtörténhetett volna, elég lenne a varratszedésre ide utaztatni.

A mentőszolgálat ügyeletese azt mondta, ha a néni nem szorul lélegeztetésre, akkor nekik nincs vele dolguk. A betegszállítókat viszont a folyamatos tárcsázás ellenére órák alatt sem sikerült elérnie az orvosnak.

A mozgásában és tájékozódásában korlátozott asszonynál se ennivaló, se innivaló nem volt. A WC-re sem tudott elmenni. Nem volt nála, sem telefon, sem egy olyan telefonszám ahol a hozzátartozók értesíthetők lettek volna. Doktorits doktort végül megszánta egy régi mentős kollégája, és ígéri egy órán belül kocsit küld a hölgyért – a régi barátság kontójára. A beteg ekkor már négy órája ül a folyóson, de talán már csak egy órát kell várnia…

Nem ez az egyetlen eset, amikor idős embereket hagynak a betegszállítók az egészségügyi intézmények folyosóin őrizetlenül hosszú órákig, vagy akár teljes napon át.


A Fidesz-kormány 2010 óta 270 milliárd forintot lopott ki az egészségügyből, ennyi pénzből 20 százalékkal lehetett volna emelni az egészségügyi dolgozók fizetését. A Policy Agenda számításaiból világosan kiderül, hogy az Orbán-kormány hazudik, hisz évről-évre egyre kevesebbet költenek az egészségügyre.
Válaszoljon a Fidesz: hová tűnt ez a pénz? Mire költötték? Mi az, ami a Fidesz számára fontosabb a magyar emberek egészségénél?
Rétvári Bence állításaival szemben a Fidesz intézkedései nem csökkentették az orvosok külföldi elvándorlását, a mai napig orvoshiány van a háziorvosok körében, valamint a kórházak sürgősségi osztályain, és ez helyzet már a betegeket veszélyezteti.
Az MSZP megállítja az egészségügyi dolgozók elvándorlását, csökkentjük a túlterheltségüket. Lerövidítjük és átláthatóvá tesszük a várólistákat, növeljük az egészségügyre fordítható összegeket, és biztosítani fogjuk a megfelelő feltételeket a magyar emberek gyógyulásához! – írja közleményében a legnagyobb  ellenzéki párt az MSZP.

 

 

SHARE